Värmepannan producerar värme för både uppvärmning och varmvatten. För att värma upp glykolvätskan (den vätska som cirkulerar runt i värmesystemet) krävs energi från gasol eller el. I värmepannan finns en gasoldriven brännare som arbetar i två effektsteg, beroende på hur mycket värme som behövs. Är husvagnen inkopplad till 230 V kan du välja el-uppvärmning med hjälp av de inbyggda elpatronerna i värmepannan.
Behöver du extra mycket värme kan du köra gasol och el samtidigt för att få en så snabb uppvärmning som möjligt. Vill du att värmepannan skall prioritera el som uppvärmning före gasol, så väljer du detta enkelt i manöverpanelen. Du kan också välja omvänt med gasol som prioriterad energiform.
För att den uppvärmda glykolvätskan skall cirkulera i systemet krävs en cirkulationspump. Oftast är den monterad direkt i anslutning till värmepannan.
Pannan har en inbyggd varmvattenberedare som ser till att du alltid har varmt vatten till dusch och i pentry så fort värmepannan är igång. Varmvattenberedaren ger ca 15 liter färdigblandat 40-gradigt varmvatten. Är du vintercampare och inte vill ha färskvatten i vagnen så går det utmärkt att ändå köra värmesystemet.
Vattenburet system som ger en tyst, behaglig och effektiv värme.
Att se till att det finns tillräckligt med varmvatten i din husbil eller husvagn är en stor fördel, särskilt om du fri-campar, har gjort någon sportaktivitet eller helt enkelt inte vill använda campingens servicehus. Problemet är att en standard varmvattenberedare inte alltid rymmer vatten som räcker för att flera i familjen ska kunna duscha direkt efter varandra.
Alde Flow extra varmvattenberedare
Alde Flow är en extra varmvattenberedare som tillsammans med värmepannan Alde Compact 3030/3020 HE* ger ett kontinuerligt varmvattenflöde på upp till 3,5 liter varmvatten/minut. Det motsvarar 40-gradigt kontinuerligt duschvatten så länge det finns tillgång till färskvatten.
Fördelar med Alde Flow
• En extra varmvattenberedare som du kopplar till Alde Värmepanna.
• Varmvattenkapacitet på hela 3,5 liter kontinuerligt varmvatten/minut (40 ºC).
• Kompakt lösning.
• Kan enkelt styras via Alde Manöverpanel.
• Passar även till äldre 3010/3020-pannor*.
* För Alde Compact 3010/3020 före årsmodell 2016 fungerar Alde Flow som en extra varmvattentank på 6 liter.
Så här fungerar det
• Kallt vatten förvärms i Alde Flow och pumpas vidare in i värmepannans varmvattenberedare.
• Det förvärmda vattnet värms upp till ca 65 ºC av värmepannans högeffektiva gasolbrännare/elpatron.
• I termostatblandaren blandas det varma vattnet med kallt vatten till behaglig temperatur för dusch, handtvätt m.m.
Konvektorerna består av värmerör med tätpackade aluminiumlameller. De är placerade vid ytterväggarna, ofta dolda bakom möblerna. Konvektorerna avger värme som via självkonvektion omsluter dig med en skyddande värmeridå – en optimal lösningen som förhindrar drag och kallras.
Så fungerar självkonvektion
I vårt värmesystem utnyttjar vi det faktum att varm luft stiger uppåt av sig själv, så kallad självkonvektion. Konvektorerna värmer upp luften som stiger uppåt och värmer upp väggar och möbler samt bildar en luftspärr framför fönstren och håller kylan borta. När den varma luften nått taket, cirkulerar den ned och inåt mot golvet och värms åter upp av konvektorerna. På så sätt får du en mjuk, tyst och effektiv uppvärmning i fordonet.
Konvektorer kan med fördel också placeras på andra ställen i fordonet där extra stödvärme krävs som t.ex. bakom förarplatserna i husbilen eller i mindre isolerade förvaringsutrymme där det annars finns risk för att frost uppstår.
Gillar du också att ha det varmt och skönt om fötterna? Då är golvvärme något för dig. Detta är en av anledningarna till att många husbils- och husvagnsägare idag väljer golvvärme. Men det är inte bara för att det är skönt om fötterna som det blivit så populärt. Det beror också på att golvvärme som komplement hjälper till med uppvärmningen i hela fordonet och hjälper dig att vara miljövänlig och energieffektiv.
Vattenburen golvvärme fungerar som en stor radiator som sprider och fördelar värmen i fordonet. I och med att det blir varmt och gott om fötterna kan ofta temperaturen i fordonet sänkas en eller två grader utan att värmekomforten försämras, vilket sparar energi. Varm om fötterna – varm i kroppen!
Alde Golvvärme
Alde Golvvärme löper i speciella PE-X/Aluminumrör som i sin tur läggs i specialanpassade värmeplåtar vilket förstärker värmespridningen och gör att du får en skön och behaglig värmekänsla över hela golvytan. Alde Golvvärme ansluts till det ordinarie värmesystemets cirkulation av glykolvätska.
Så här fungerar det
1. Värmepannan värmer glykolvätskan i värmesystemet.
2. Golvvärmen kopplas ihop med värmesystemet. Den varma glykolvätskan cirkulerar i rören i golvet och avger värme via självkonvektionsteknik.
3. Den något avsvalnade glykolvätskan cirkulerar tillbaka till värmepannan där den värms upp på nytt.
Fördelar med Alde Golvvärme
• Sköna, varma golv som ökar komfortkänslan
• Vattenburen
• Sprider effektivt värmen på en stor yta
• Dold installation, tar lite plats i anspråk
• Ansluts till Alde Värmesystem
Zonstyrning av golvvärmen
Med hjälp av extra tillbehöret Alde Shuntpaket kan golvvärmen styras som en separat zon med hjälp av egen termostat och cirkulationspump, där vätskans utgående temperatur till golvvärmeslingorna regleras. Om golv-värmen körs som egen krets blir temperaturen på golvytan ännu jämnare och den övriga konvektorkretsen ostörd. Dessutom kan du bestämma golvets temperatur efter eget önskemål, oavsett inställning på pannans termostat.
Gör dig själv och miljön en tjänst och välj Alde Golvvärme nästa gång du beställer ny husvagn eller husbil!
Det är en härlig vardagslyx att kunna torka fuktiga handdukar, kläder och skor med en fläktkonvektor i garderoben. En funktion som inte bara förlänger campingsäsongen, utan även uppskattas en vanlig sommarkväll. Fläktkonvektorn kan med fördel också placeras i andra utrymmen där det behövs extra värmetillskott.
Fläktkonvektorn är en specialtillverkad konvektor med värmerör och extra tätpackade aluminiumlameller som ansluts till fordonets ordinarie värmesystem. För att få extra fart på luften är två 12-volts fläktar monterade under konvektorn. Fläktarna kan antingen styras via en strömbrytare eller via manöverpanelen.
Den platta panelradiatorn i aluminium placeras ofta i mindre utrymmen, till exempel i toalettutrymmet eller i garderoben. Där avger den en behaglig värme samtidigt som den smälter väl in i inredningen tack vare den diskreta designen. Som tillbehör kan locket bytas ut mot ett med fäste för handdukar.
Våra handduksvärmare finns i många olika varianter, både förkromade och vitlackerade i olika storlekar för att passa in i de flesta toalettutrymmen. Handduksvärmarna kopplas in i det ordinarie värmesystemet. De har hög värmeeffekt och vissa modeller har termostatstyrning. Alde Handduksvärmare ger dig varma, sköna handdukar och extra värme i toalettutrymmet.
Tack vare den kompakta konstruktionen med konvektor och värmebatteri kan du på ett effektivt sätt få snabb och riktad uppvärmning även i små utrymmen. Värmeboostern består av ett värmebatteri med en eller två 12-volts fläktar beroende på modell. Den kompakta konstruktionen gör att de kan placeras till exempel under husbilens stolar i förarutrymmet, vilket ger en extra behaglig komfort på resan. Boostern kan antingen styras via en strömbrytare eller via manöverpanelen.
Manöverpanelen har en lättöverskådlig och användarvänlig pekskärm med ett intuitivt och lättnavigerat menysystem, liknande det du har i din smarta telefon. Du kan välja att styra allt själv, eller låter du automatiken göra det mesta av jobbet.
Alla nyckelfunktioner som önskad temperatur, extra varmvatten och energival finns tillgängliga direkt på startsidan. Här har du också möjlighet att göra smarta förinställningar som till exempel nattläge vilket innebär att temperaturen automatisk sänks till önskad temperatur vid det klockslag du valt.
Vill du göra ytterligare justeringar eller koppla in extra funktioner finns en verktygsmeny. Härifrån styr du också dina tillbehör som till exempel golvvärme och värmeväxlare för husbilens motor.
Manöverpanelen kan också användas för att styra luftkonditionering* och därmed få full klimatautomatik i fordonet. Placeringen av manöverpanelen i fordonet varierar beroende på tillverkare och modell.
* Gäller för Truma Aventa comfort, Truma Aventa eco, Truma Saphir comfort RC samt Truma Saphir compact.
Golvet i förarutrymmet blir ofta kallt på senhösten och vintern. Alde Värmematta ger varm och skön komfort både för dig och din passagerare. Värmemattan kopplas in i det ordinarie värmesystemet med snabbkopplingar som gör det enkelt att ta ut och in mattan efter säsong. Den finns i olika modeller och format för att passa din husbil.
Med en värmeväxlare i kombination med Alde’s vattenburna centralvärme kan du utnyttja motorns kylsystem för uppvärmning av bostadsutrymmet. På köpet får du varmvatten, också det uppvärmt av bilmotorn. Det enda du behöver göra är att ställa in önskad temperatur på manöverpanelen, resten sköter systemets automatik.
För dig som är vintercampare kan värmen även köras i omvänd ordning tillsammans med en cirkulationspump på motorsidan. Värmeväxlaren fungerar då som motorvärmare tack vare att värmesystemet värmer upp motorns kylsystem.
Den miljövänliga värmeväxlaren är en av de unika funktionerna som du bara kan få med ett vattenburet värmesystem.
Specialtillverkade värmekonvektorer under förar- och passagerarstolen.
Ställ in önskad temperatur en gång för alla, så sköter vår smarta klimatautomatik resten. Day Mode ger dig skön värme dagtid och med Night Mode får du den ideala sovtemperaturen, precis som du vill ha det, året runt, oberoende av väder och utetemperatur.
Genom att komplettera ditt Alde Värmesystem med en AC från Truma får du det kompletta klimatsystemet, som känner av inne- och utetemperaturer och justerar fläkthastigheter och temperatur till en idealisk nivå. Du behöver aldrig mer bekymra dig om att sätta på eller stänga av AC:n – allt sköts automatiskt.
Alde Automatisk klimatstyrning
Alde Compact 3020 HE är förberett för att kopplas samman med en AC från Truma och på så sätt ge dig automatiskt klimatstyrning. Komplettera med rumsgivare och en belastningsvakt så har du den kompletta komfortlösningen.
Så här fungerar det
• Knappa in önskad temperatur på kontrollpanelen. Du kan välja en specifik temperatur för dagtid (Day Mode) och en för natten (Night Mode).
• Värmepannan och AC:n samverkar sedan med värme och kyla. Värmepannan och AC:n motarbetar aldrig varandra, vilket undviker snabba och oönskade växlingar av värme och kyla. AC:n anpassar fläkthastighet efter kylbehovet, beroende på utetemperaturen.
• AC:n behöver aldrig stängas av. I varmt klimat där AC:n behöver gå nattetid går den automatisk tystare under den valda Night Mode-perioden.
Fördelar med Alde Automatisk Klimatstyrning
• Optimal temperatur dygnet runt, året runt utan att du någonsin behöva ändra någon inställning.
• Alltid rätt temperatur, dag som natt.
• Njut av lugna, behagliga temperaturövergångar och optimalt utnyttjande av den tillgängliga effekten vid automatiska skiften av temperatur.
• Trygghet – belastningsvakt förhindrar att säkringar går.
• Snabbstart vid kallt väder med värme både från värmepannan och AC:ns värmepump (gäller ej Truma Aventa Compact).
Extra tillbehör
• Med två stycken rumsgivare – en i sovdelen och en vid sittgruppen – kan du välja en temperatur för varje zon. Knappa bara in önskad temperatur, så sköter automatiken resten.
• Med en belastningsvakt kan du känna dig trygg och säker på att klimatsystemet fungerar utan avbrott. Den förhindrar att säkringarna löser ut och drar ner effekten för värmepannan och AC:n om strömmen i elstolpen inte skulle räcka till.