Därför ska du välja ett värmesystem från Alde

Värmepanna Alde Compact 3020 HE

Skön tyst värme året runt i alla väder

Värmepannan producerar värme för både uppvärmning och varmvatten. För att värma upp glykolvätskan (den vätska som cirkulerar runt i värmesystemet) krävs energi från gasol eller el. I värmepannan finns en gasoldriven brännare som arbetar i två effektsteg, beroende på hur mycket värme som behövs. Är husvagnen inkopplad till 230 V kan du välja el-uppvärmning med hjälp av de inbyggda elpatronerna i värmepannan.

Behöver du extra mycket värme kan du köra gasol och el samtidigt för att få en så snabb uppvärmning som möjligt. Vill du att värmepannan skall prioritera el som uppvärmning före gasol, så väljer du detta enkelt i manöverpanelen. Du kan också välja omvänt med gasol som prioriterad energiform.

För att den uppvärmda glykolvätskan skall cirkulera i systemet krävs en cirkulationspump. Oftast är den monterad direkt i anslutning till värmepannan.

Pannan har en inbyggd varmvattenberedare som ser till att du alltid har varmt vatten till dusch och i pentry så fort värmepannan är igång. Varmvattenberedaren ger ca 15 liter färdigblandat 40-gradigt varmvatten. Är du vintercampare och inte vill ha färskvatten i vagnen så går det utmärkt att ändå köra värmesystemet.

Vattenburet system som ger en tyst, behaglig och effektiv värme.

 • Kan drivas med både gasol och el.
 • Inbyggd 15 liters varmvattenberedare.
 • Kan kompletteras med komfort- och effektivitetshöjande tillbehör.

Alde Flow

Varmvatten till hela familjen med Alde Flow

En smart komfortlösning som ger dig extra varmvatten så länge du vill via en separat varmvattenberedare. Alde Flow kopplas in i värmesystemet och förvärmer färskvattnet innan det leds in i värmepannans ordinarie varmvattenberedare.

Alde Flow tillsammans med Alde Compact 3020HE ger vid ett normalt duschflöde 3,5 liter 40-gradigt duschvatten per minut så länge du har vatten kvar i din färskvattentank. För äldre värmepannor som Alde Compact 3010 och 3020* fungerar Alde Flow som en extra varmvattentank på 6 liter.

 • Extra varmvattenberedare som ger 3,5 liter kontinuerligt varmvatten per minut (40º).
 • Kompakt lösning som ansluts till direkt värmepannan.
 • Kan enkelt styras via Alde Manöverpanel.
 • Passar även till äldre 3010/3020.


*Före årsmodell 2016.

Konvektorer

Värme som omsluter dig i ett behagligt klimat

Konvektorerna består av värmerör med tätpackade aluminiumlameller. De är placerade vid ytterväggarna, ofta dolda bakom möblerna. Konvektorerna avger värme som via självkonvektion omsluter dig med en skyddande värmeridå – en optimal lösningen som förhindrar drag och kallras.

Så fungerar självkonvektion
I vårt värmesystem utnyttjar vi det faktum att varm luft stiger uppåt av sig själv, så kallad självkonvektion. Konvektorerna värmer upp luften som stiger uppåt och värmer upp väggar och möbler samt bildar en luftspärr framför fönstren och håller kylan borta. När den varma luften nått taket, cirkulerar den ned och inåt mot golvet och värms åter upp av konvektorerna. På så sätt får du en mjuk, tyst och effektiv uppvärmning i fordonet.

Konvektorer kan med fördel också placeras på andra ställen i fordonet där extra stödvärme krävs som t.ex. bakom förarplatserna i husbilen eller i mindre isolerade förvaringsutrymme där det annars finns risk för att frost uppstår.

 • Mjuk, tyst och effektiv värme.
 • Jämn värmespridning i hela fordonet.
 • Förhindrar drag och kallras vid fönster.

Golvvärme

Har du en gång upplevt ett varmt golv vill du aldrig mer vara utan

Alde Golvvärme består av rörslingor med värmeledande plåtar som är infrästa i golvet vilket ger dig en komplett värmeanläggning med varmt, behagligt golv att vila fötterna på. Rörslingorna kopplas in i det ordinarie värmesystemet och värmeflödet styrs oftast via shuntventiler. Golvvärmen är ett utmärkt komplement till värmesystemets konvektorer och bidrar till snabb uppvärmning och jämn och behaglig värme i fordonet. 

 • Ger sköna, varma golv som ökar komfortkänslan.
 • Kopplas in i Alde´s ordinarie värmesystem som kan värmas både med el och gasol.
 • Utmärkt komplement till värmesystemets konvektorer.
 • Vattenburen golvvärme går bara att få med Alde Värmesystem.

Fläktkonvektor

Torkar dina fuktiga kläder och skor

Det är en härlig vardagslyx att kunna torka fuktiga handdukar, kläder och skor med en fläktkonvektor i garderoben. En funktion som inte bara förlänger campingsäsongen, utan även uppskattas en vanlig sommarkväll. Fläktkonvektorn kan med fördel också placeras i andra utrymmen där det behövs extra värmetillskott.

Fläktkonvektorn är en specialtillverkad konvektor med värmerör och extra tätpackade aluminiumlameller som ansluts till fordonets ordinarie värmesystem. För att få extra fart på luften är två 12-volts fläktar monterade under konvektorn. Fläktarna kan antingen styras via en strömbrytare eller via manöverpanelen.

 • Mindre format än de vanliga konvektorerna.
 • Snabb värmespridning med två 12-volts fläktar.
 • Passar utmärkt i små utrymmen som t.ex. garderober.

Panelradiator

Elegant lösning för uppvärmning i mindre utrymmen.

Den platta panelradiatorn i aluminium placeras ofta i mindre utrymmen, till exempel i toalettutrymmet eller i garderoben. Där avger den en behaglig värme samtidigt som den smälter väl in i inredningen tack vare den diskreta designen. Som tillbehör kan locket bytas ut mot ett med fäste för handdukar.

 • Kompakt format än traditionella konvektorer som gör att den kan placeras i mindre utrymmen.
 • Elegant design som passar ihop med fordonets inredning.
 • Finns med handdukshållare som tillbehör.

Handuksvärmare

Alltid torra, varma handdukar

Våra handduksvärmare finns i många olika varianter, både förkromade och vitlackerade i olika storlekar för att passa in i de flesta toalettutrymmen. Handduksvärmarna kopplas in i det ordinarie värmesystemet. De har hög värmeeffekt och vissa modeller har termostatstyrning. Alde Handduksvärmare ger dig varma, sköna handdukar och extra värme i toalettutrymmet.

 • Hög värmeeffekt.
 • Ger skön värme i toalettutrymmet.
 • Finn i flera olika format och utförande.
 • Kopplas in i Alde´s ordinarie värmesystem.

Värmebooster

Snabb och riktad uppvärmning för små utrymmen

Tack vare den kompakta konstruktionen med konvektor och värmebatteri kan du på ett effektivt sätt få snabb och riktad uppvärmning även i små utrymmen. Värmeboostern består av ett värmebatteri med en eller två 12-volts fläktar beroende på modell. Den kompakta konstruktionen gör att de kan placeras till exempel under husbilens stolar i förarutrymmet, vilket ger en extra behaglig komfort på resan. Boostern kan antingen styras via en strömbrytare eller via manöverpanelen.

 • Hög värmeeffekt.
 • Snabb värmespridning via två 12-volts fläktar.
 • Kompakt format vilket gör att den kan placeras väl dold.

Manöverpanel

Styr allt själv, eller låt automatiken göra jobbet

Manöverpanelen har en lättöverskådlig och användarvänlig pekskärm med ett intuitivt och lättnavigerat menysystem, liknande det du har i din smarta telefon. Du kan välja att styra allt själv, eller låter du automatiken göra det mesta av jobbet. 

Alla nyckelfunktioner som önskad temperatur, extra varmvatten och energival finns tillgängliga direkt på startsidan. Här har du också möjlighet att göra smarta förinställningar som till exempel nattläge vilket innebär att temperaturen automatisk sänks till önskad temperatur vid det klockslag du valt.  

Vill du göra ytterligare justeringar eller koppla in extra funktioner finns en verktygsmeny. Härifrån styr du också dina tillbehör som till exempel golvvärme och värmeväxlare för husbilens motor.

Manöverpanelen kan också användas för att styra luftkonditionering* och därmed få full klimatautomatik i fordonet. Placeringen av manöverpanelen i fordonet varierar beroende på tillverkare och modell.   

 • Användarvänlig med lättöverskådlig pekskärm.
 • Gör det enkelt att styra värmesystemet och har smarta merfunktioner som till exempel nattläge.
 • Enkelt att komplettera med styrning av tillbehör.
 • Kan även styra luftkonditionering* och ge full klimatfunktion i fordonet.


* Gäller för Truma Aventa comfort, Truma Aventa eco, Truma Saphir comfort RC samt Truma Saphir compact.  

Alde Voice Control

Välkommen till en ny värld av komfort och enkelhet!

Med Alde Voice Control kan du sitta soffan i din husbil eller husvagn och styra hela värmesystemet med din röst. Bekvämt ger du röstkommandon om temperatur, varmvatten, luftkonditionering* och mycket mer, var du än befinner dig i fordonet.

Alde Voice Control går snabbt och enkelt att installera. Produkten består av en mikrofon som sätts i taket eller annan plats i din husbil eller husvagn och en mottagare som monteras dolt i anslutning till kontrollpanelen.

 • Styr värmesystemet med din röst.
 • Ge röstkommandon var du än befinner dig i fordonet, från soffan eller sängen.
 • Enkel att installera.
   

Värmematta

Skön värme i förarutrymmet under färd.

Golvet i förarutrymmet blir ofta kallt på senhösten och vintern. Alde Värmematta ger varm och skön komfort både för dig och din passagerare. Värmemattan kopplas in i det ordinarie värmesystemet med snabbkopplingar som gör det enkelt att ta ut och in mattan efter säsong. Den finns i olika modeller och format för att passa din husbil.

 • Ger skön värme i förarutrymmet under färd.
 • Materialkvalitet anpassat för yrkestrafik ger mycket bra slittålighet.
 • Finns i flera olika format och utförande anpassat för olika fordonsmodeller.
 • Kopplas in i Alde´s ordinarie värmesystem med snabbkopplingar.

Värmeväxlare

Utnyttjar husbilsbilmotorns kylsystem för uppvärmning av bodeln och produktion av varmvatten.

Med en värmeväxlare i kombination med Alde’s vattenburna centralvärme kan du utnyttja motorns kylsystem för uppvärmning av bostadsutrymmet. På köpet får du varmvatten, också det uppvärmt av bilmotorn. Det enda du behöver göra är att ställa in önskad temperatur på manöverpanelen, resten sköter systemets automatik.

För dig som är vintercampare kan värmen även köras i omvänd ordning tillsammans med en cirkulationspump på motorsidan. Värmeväxlaren fungerar då som motorvärmare tack vare att värmesystemet värmer upp motorns kylsystem.

Den miljövänliga värmeväxlaren är en av de unika funktionerna som du bara kan få med ett vattenburet värmesystem.

 • Förvärmer bostadsutrymmet under färd.
 • Kan användas som motorvärmare (om cirkulationspump ansluts på motorsidan).
 • Kan enkelt styras via manöverpanelen.
 • Miljövänligt tack vare användning av överskottsvärme och förvärmning av motor.

Stolsvärme

Specialtillverkade värmekonvektorer under förar- och passagerarstolen.

Specialtillverkade värmekonvektorer under förar- och passagerarstolen.

Samma behagliga innetemperatur, sommar som vinter

Smart elektronik som styr både värme- och luftkonditioneringssystem

Alde Värmesystem kan kopplas samman med AC luftkonditionering från Truma. Elektroniken ser till att du får samma behagliga innetemperatur både under varma och kalla årstider. Alde ACC-styrning har följande funktioner: 

 • Ger lugna, behagliga och automatiska temperaturövergångar. Systemet gör att värmepanna och AC inte motverkar varandra och gör att du undviker snabba skiften mellan värme och kyla. 
 • Ger dig önskad temperatur, sommar som vinter. Med hjälp av Alde Utegivare anpassas AC:ns fläkthastighet till verkligt kylbehov. Systemet optimerar själv behovet vilket gör att du aldrig behöver stänga av luftkonditioneringen. 
 • Vid uppstart från kallt fordon, dvs när värmeeffektbehovet är som störst, värmer både panna och AC:ns värmepump för att på energieffektivaste sättet värma upp fordonet. 
 • Ger lugna skifte av innetemperaturen och optimalt utnyttjande av den tillgängliga effekten vid automatiska skifte av temperatur i Natt- och Dagautomatikläge (Night mode / Day mode).  
 • I varmare klimat där AC:n behöver kyla nattetid går den automatiskt ned på en lägre och tystare fläkthastighet när systemet är inställt på Nattautomatiksläge (Night mode). 
 • Belastningsvakten reducerar effekten för värmepanna och/eller AC om inte strömmen på campingen räcker till. 
 • Extra Alde rumsgivare gör att får önskad temperatur i den bodel du befinner dig i och med det automatiska bytet till sänggivare i Nattautomatiksläge (Night mode) sover man med önskad temperatur hela natten.