Vanlife med Alde

Upptäck friheten med vattenburen värme, och ta med den in i din van

Alde står för frihet och komfort oavsett årstid eller terräng. Vi förstår vad som krävs för att ge sig ut på äventyr off-grid, och viljan att utforska omgivningar på egen hand.

Alde bedriver all research, utveckling och tillverkning i Sverige. Dessutom är det tuffa, nordiska klimatet optimalt för att försäkra sig om att Alde värmesystem klarar även de mest extrema förhållanden.

Fördelar

 • Anpassas enkelt efter olika fordon och behov
 • Ljudlös drift
 • Lämplig för alla årstider

 • Värme och varmvatten i kompakt 2 i 1-lösning
 • Låg strömförbrukning

Robust värmesystem utvecklat i nordiskt klimat

Alde värmesystem är idealiskt för dig som vill leva ett självständigt och fritt liv i van

Otroligt diskret och kompakt

Dold installation som tar liten plats. Värmesystemet är diskret inbyggt vid väggar och i golv. Tyst i drift.

Stanna off-grid i långa perioder

Låg strömförbrukning och lång värmehållning gör att batteriet håller längre.

Anpassa värmesystemet efter dina behov och din van

Alde gör vattenburna värmesystem som passar alla fordonsstorlekar. Ett effektivt system även för mindre fordon!

Gjord för att klara utmaningar

Robust system och komponenter utvecklade i nordiskt klimat. Oavsett hur tuff terräng och prövande väder du än möter så levererar Alde tyst och skön värme och varmt vatten.

Alde värmesystem i din van

Värmepanna Alde Compact 3030

Skön tyst värme året runt i alla väder

Värmepannan producerar värme för både uppvärmning och varmvatten. För att värma upp glykolvätskan (den vätska som cirkulerar runt i värmesystemet) krävs energi från gasol eller el. I värmepannan finns en gasoldriven brännare som arbetar i två effektsteg, beroende på hur mycket värme som behövs. Är husvagnen inkopplad till 230 V kan du välja el-uppvärmning med hjälp av de inbyggda elpatronerna i värmepannan.

Behöver du extra mycket värme kan du köra gasol och el samtidigt för att få en så snabb uppvärmning som möjligt. Vill du att värmepannan skall prioritera el som uppvärmning före gasol, så väljer du detta enkelt i manöverpanelen. Du kan också välja omvänt med gasol som prioriterad energiform.

För att den uppvärmda glykolvätskan skall cirkulera i systemet krävs en cirkulationspump. Oftast är den monterad direkt i anslutning till värmepannan.

Pannan har en inbyggd varmvattenberedare som ser till att du alltid har varmt vatten till dusch och i pentry så fort värmepannan är igång. Varmvattenberedaren ger ca 15 liter färdigblandat 40-gradigt varmvatten. Är du vintercampare och inte vill ha färskvatten i vagnen så går det utmärkt att ändå köra värmesystemet.

Vattenburet system som ger en tyst, behaglig och effektiv värme.

 • Kan drivas med både gasol och el.
 • Inbyggd 10 liters varmvattenberedare.
 • Kan kompletteras med komfort- och effektivitetshöjande tillbehör.

Konvektorer

Värme som omsluter dig i ett behagligt klimat

Konvektorerna består av värmerör med tätpackade aluminiumlameller. De är placerade vid ytterväggarna, ofta dolda bakom möblerna. Konvektorerna avger värme som via självkonvektion omsluter dig med en skyddande värmeridå – en optimal lösningen som förhindrar drag och kallras.

Så fungerar självkonvektion
I vårt värmesystem utnyttjar vi det faktum att varm luft stiger uppåt av sig själv, så kallad självkonvektion. Konvektorerna värmer upp luften som stiger uppåt och värmer upp väggar och möbler samt bildar en luftspärr framför fönstren och håller kylan borta. När den varma luften nått taket, cirkulerar den ned och inåt mot golvet och värms åter upp av konvektorerna. På så sätt får du en mjuk, tyst och effektiv uppvärmning i fordonet.

Konvektorer kan med fördel också placeras på andra ställen i fordonet där extra stödvärme krävs som t.ex. bakom förarplatserna i husbilen eller i mindre isolerade förvaringsutrymme där det annars finns risk för att frost uppstår.

 • Mjuk, tyst och effektiv värme.
 • Jämn värmespridning i hela fordonet.
 • Förhindrar drag och kallras vid fönster.

Värmebooster

Snabb och riktad uppvärmning för små utrymmen

Tack vare den kompakta konstruktionen med konvektor och värmebatteri kan du på ett effektivt sätt få snabb och riktad uppvärmning även i små utrymmen. Värmeboostern består av ett värmebatteri med en eller två 12-volts fläktar beroende på modell. Den kompakta konstruktionen gör att de kan placeras till exempel under husbilens stolar i förarutrymmet, vilket ger en extra behaglig komfort på resan. Boostern kan antingen styras via en strömbrytare eller via manöverpanelen.

 • Hög värmeeffekt.
 • Snabb värmespridning via två 12-volts fläktar.
 • Kompakt format vilket gör att den kan placeras väl dold.

Manöverpanel

Styr allt själv, eller låt automatiken göra jobbet

Manöverpanelen har en lättöverskådlig och användarvänlig pekskärm med ett intuitivt och lättnavigerat menysystem, liknande det du har i din smarta telefon. Du kan välja att styra allt själv, eller låter du automatiken göra det mesta av jobbet.

Alla nyckelfunktioner som önskad temperatur, extra varmvatten och energival finns tillgängliga direkt på startsidan. Här har du också möjlighet att göra smarta förinställningar som till exempel nattläge vilket innebär att temperaturen automatisk sänks till önskad temperatur vid det klockslag du valt.

Vill du göra ytterligare justeringar eller koppla in extra funktioner finns en verktygsmeny. Härifrån styr du också dina tillbehör som till exempel golvvärme och värmeväxlare för husbilens motor.

Manöverpanelen kan också användas för att styra luftkonditionering* och därmed få full klimatautomatik i fordonet. Placeringen av manöverpanelen i fordonet varierar beroende på tillverkare och modell.

 • Användarvänlig med lättöverskådlig pekskärm.
 • Gör det enkelt att styra värmesystemet och har smarta merfunktioner som till exempel nattläge.
 • Enkelt att komplettera med styrning av tillbehör.
 • Kan även styra luftkonditionering* och ge full klimatfunktion i fordonet.

* Gäller för Truma Aventa comfort, Truma Aventa eco, Truma Saphir comfort RC samt Truma Saphir compact.

GRUNDSYSTEM
 • Värmepanna Alde Compact 3030

 • Användarvänlig manöverpanel med touchskärm i färg

 • 16 mm tunna och lätta konvektorer i aluminium

 • Expansionskärl

 • Insug-/avgaskit

 • Monteringsdetaljer

  (aluminiumrör, klämmor, gummiförbindningar)

TILLBEHÖRSNIVÅ 1
 • Motorvärmeväxlare

  Få ut det mesta ur energin du förbrukar! Ta värmen från motorn medan du kör för att värma upp både ditt fordon och vattnet. Eller använd värmen från den redan varma pannan för att förvärma din motor. Perfekt för dig som vill ha en gratis varm dusch efter en lång körning!

 • Mini-boosters med fläkt

  Snabb och riktad uppvärmning (800 W) för små utrymmen. Placera den till exempelvis under husbilens stolar i förarutrymmet för extra behaglig komfort på resan.

 • Batteri-backup

  Säkerställer manöverpanelens inställningar om fordonet blir strömlöst, t.ex. när huvudströmbrytaren slås ifrån.

TILLBEHÖRSNIVÅ 2
 • Golvvärme

  Uppskattas av de med kalla fötter i familjen, men också användbar för dig som reser med din fyrbenta bästa vän.

 • Värmematta

  Höjer komforten under färd och vid kyliga årstider. Tillverkad i slittåligt material och med snabbkopplingar för enkel på- och avmontering.

 • AquaClear

  Med en värmepanna från Alde i din van drar du redan nytta av den inbyggda anti-bakteriella funktionen, med för att skydda hela vattensystemet kan du addera vår vattenrenarprodukt AquaClear. Den ger dig rent, friskt och säkert vatten i din van.

 • Handduksvärmare

  Med Alde handduksvärmare har du alltid härligt varma och torra handdukar redo efter regniga äventyr eller bad på stranden.

  En Alde handduksvärmare torkar inte bara dina handdukar. Den ger även 250 W värme-effekt och behaglig uppvärmning i toalettutrymmet.

Alde - för alla livsstilar

För vandraren

Handduksvärmare – torkar smidigt dina blöta stövlar och skor.

För surfaren

Booster med fläkt – hjälper dig bli av med eventuell fukt

För vintercamparen

Golvvärme – värmer frusna tår. Stärker även fordonets värmespärr mot kylan under fordonet och ser till att golven hålls torra.

Alde manöverpanel

Enkelt för dig att styra temperatur, varmvatten och tillbehör

Alde manöverpanel är enkel, modern och lättnavigerad. Det ska vara enkelt för dig att välja energikälla, ställa in temperatur eller varmvattennivå.

Hur Alde kan stötta ditt liv i van

Oavsett om du drömmer om att gå off-grid, klättra i berg eller se världens underverk. Med ett Alde värmesystem kan du känna dig trygg med att du kommer hem till en varm och skön plats efter dina äventyr. Med Alde får du ett värmesystem som fungerar, inte tömmer dina batterier och är miljövänligt.

Vad gör Alde värmesystem unikt?

Folk säger ofta att deras första upplevelse med vattenburen värme är helt olikt allt de upplevt förut. Titta på den här videon för att höra mer om vad som gör Aldes värmesystem speciellt.

Alde värmesystem: Konstruktion och funktion

Vattenburen värme kan låta knepigt och verka svårt att installera, men det är faktiskt ganska enkelt. Titta på den här videon där Leigh, VD på Alde UK, berättar hur man gör. Tips: bara börja och arbeta dig runt.

10 anledningar att välja Alde

Varför älskar kunderna Alde värmesystem? Titta på videon för att ta reda på det!

Dokument

pdf

Bruksanvisning Alde Compact 3030/3030 Plus

pdf 3.03 MB

pdf

Snabbguide för manöverpanel till Alde Compact 3030/3030 Plus

pdf 2.37 MB