Campingtips

Fyra snabba tips inför vårsäsongen

Visst sitter man ofta och drömmer om alla efterlängtade turer med husvagnen eller husbilen? Få underhållet av ditt värmesystem avklarat i försäsongen så att campingresan kan avnjutas utan avbrott och för att säkerställa långt och tryggt ägande.

Gå igenom checklistan nedan, skulle du upptäcka något fel eller har frågor är du alltid välkommen att kontakta oss eller ett Alde-certifierat serviceställe. Hitta ditt närmsta serviceställe här.

Är det dags att byta glykol?
Glykolvätskan är nödvändig för att motverka korrosion och frostskador i värmesystemet. Det finns glykolvätskor i olika färger och kvaliteter, de olika kvaliteternas hållbarhet varierar mellan två och fem år. Alde´s glykolvätska är av kvaliteten G12 och behöver endast bytas vart femte år.

Det är viktigt att ha koll på när glykolvätskan byttes senast, men även om glykolen är bytt med rätt intervall ska du kontrollera att den är i gott skick och står i rätt nivå i kärlet. Detta gör du lättast genom att titta på expansionskärlet i fordonet, detta är ofta placerat inne på toaletten eller i en garderob. Luktar glykolvätskan, är grumlig eller är missfärgad är det dags att byta.

Blir det varmt i fordonet?
Starta ditt värmesystem, låt det stå igång en stund och kontrollera så att det blir varmt överallt. Har du möjlighet så kör gärna pannan både på gas och på el, för att ”motionera” systemet. Att motionera systemet hjälper till att hålla det i gott skick. Lufta vid behov, enligt instruktioner i värmesystemets bruksanvisning.

Kommer det vatten i kranen?
Starta kranarna och kolla så att du får både varmt och kallt vatten.

Är gasolsystemet godkänt?
Att med jämna mellanrum besiktiga gassystemet i sin husvagn eller husbil är viktigt. Vid en besiktning kontrolleras bland annat att gassystemet är tätt, denna kontroll utförs av en verkstad eller hos bilprovningen. Bra att känna till är också att campingar, framförallt utomlands, ofta har säkerhetskrav som innebär att de husvagnar och husbilar som parkeras på området måste ha ett godkänt gasintyg.

Du bör själv, med jämna mellanrum, inspektera gasolslangarna i ditt fordon. Kontrollera så att slangarna är hela och utan sprickor samt att slangens bäst före-datum ej har passerats.

Trevlig resa! 
Alde

Link copied