Campingtips, Tillbehör Alde

5 sätt att få rent vatten på resan

Oavsett om du reser runt i ett par veckor eller om du lever ”vanlife” under en längre period, så är det viktigt att känna till hur du skaffar färskvatten när du behöver det.

Oavsett om du reser några dagar, några veckor eller så länge du känner för det, är det ett måste att hitta rent vatten. Det finns gott om alternativ för att skaffa H2O när du behöver det, men dessa alternativ kan variera beroende på var du befinner dig i världen. Låt oss ta en titt på de olika sätten att få rent vatten på vägen.

Håll det rent

Oavsett om du använder en av dessa vattenkällor nedan eller om du använder dem alla, när du väl fyllt på med rent vatten kan det förvaras ombord i dagar vid milda temperaturer före användning. Så det är viktigt att du rengör ditt vatten innan du dricker eller duschar i det.

 

Det finns framförallt två mikrober som kan frodas i dina vattentankar ombord. Legionella som kan göra dig dödssjuk och sulfatreducerande bakterier som kan göra ditt vatten osmakligt. Med Alde AquaClear UV-C kan du eliminera dessa såväl som många andra mikrober. Monterad mellan din färskvattentank och din panna, desinficerar den vattnet när det passerar genom systemet, med hjälp av ultravioletta lysdioder och kolfilter för att ta bort eventuella föroreningar. För mer information om hur det fungerar, klicka här.

Stormarknader

Det mest uppenbara alternativet. Du kan vanligtvis köpa vatten i vilken mängd som helst från en stormarknad, men det kan vara dyrt att köpa multipack efter multipack på dina resor, för att inte tala om att det inte är bra för miljön om vi fyller på med otaliga plastflaskor!

Många stormarknader har vattenfontäner nära sina badrum där du kan fylla dina flaskor och tankar, men detta kan vara tidskrävande och besvärligt, och det finns inget sätt att i förväg veta om snabbköpet du är på väg till har en vattenfontän. Realistiskt sett kommer stormarknader alltid att ha vatten – du kanske bara måste betala lite mer för ett bra utbud.

Gym

Every gym worth its salt will have several water fountains for you to use, as well as showers for you to wash in. However, this may depend on having a membership to that particular gym – if you can find the nearest branch of the gym you use, you’ll be able to walk in and use their facilities. If not, all is not lost – a lot of gyms offer free trials or guest passes, so it’s worth checking out those options, particularly for a one-off stop. 

 

Varje gym som är värt att betala för kommer att ha flera vattenfontäner som du kan använda, samt duschar att tvätta sig. Det kan dock kräva att du har ett medlemskap på just det gymmet – om du kan hitta närmaste anläggning av gymkedjan använda, kommer du att kunna gå in och använda deras faciliteter. Om inte, så är allt ändå inte förlorat – många gym erbjuder gratis provperioder eller gästpass, så det är värt att kolla in dessa alternativ, särskilt för ett engångsstopp.

Campingplatser

Campingplatser har allt en campare behöver. Husvagn- och husbilsanläggningar kommer också att ha dricksvattenkranar som du kan koppla på ditt fordon till för att fylla större vattenreservoarer direkt, vilket sparar väldigt mycket tid och ansträngning.

Rastplatser

På långa resor kommer du att passera många rastplatser. Vissa kommer att vara pittoreska, andra kommer att vara typiska bensinstationer med kaféer, restauranger och andra bekvämligheter. Var du än är, kommer dock en riktig rastplats ha dricksvatten tillgängligt för dig att använda, vanligtvis gratis. Dra nytta av dessa och fyll tanken.

Sjöar, floder och bäckar

Om du vill ta puristvägen kan du använda moder natur som din vattenkälla. Om du reser i bergen eller på andra höga höjder, kommer du att hitta massor av relativt rena bäckar – naturligtvis rekommenderas inte att ta vatten från en stadsbelägen flod eller kanal. Kom ihåg att även om du tar vatten från färskvattenkällor måste du rena det med ett flerstegs vattenfiltreringssystem eller vattenkokare – även om det ser rent ut kan det lätt finnas föroreningar som lurar där inne.

Kom ihåg att det är viktigt att du vidtar nödvändiga åtgärder för att säkerställa att ditt vatten är rent och går att använda.

Om du någonsin har några frågor, tveka inte att höra av dig!

 


*Foto av Melina KieferUnsplash

Link copied