Campinginspiration

Att köpa en ny husvagn

Om det passar din livsstil kan en husvagn vara en fantastisk investering. Du kan tillbringa kvalitetstid med familjen i bekvämligheten av ditt eget hem fast hemifrån. Men var börjar du leta och vad behöver du vara medveten om när du letar efter den perfekta husvagnen?

Vad behöver du egentligen?

Kay och jag har gått igenom processen många gånger under åren, och det första man kan säga är att varje husvagn är en kompromiss. Det finns trots allt bara så mycket som kan göras på ett så litet område, men det är fantastiskt vad tillverkarna ändå kan göra. Vi har nyligen bytt husvagn, och möjligen är kompromissen att sofforna är lite för korta för att göra bekväma enkelsängar, men eftersom vi har en fast säng och vi bara är två är det inget problem för oss.

Så, var börjar du. Mitt råd skulle vara att besöka så många återförsäljare och husvagnsutställningar du kan för att få en bra uppfattning om vad som finns. Viktigast av allt, skynda dig inte in i ett förhastat köp eftersom som du med stor sannolikhet kan komma att ångra! Försök att hitta en layout som passar DINA syften. Till exempel, även om de annonseras som flerbäddsmodeller, är många fasta sängar egentligen bara lämpliga för par. Vår egen husvagn är officiellt en fyrbäddsplats, och även om loungesätena skulle vara lämpliga för små barn, kom ihåg att när de går och lägger sig har du ingenstans att sitta. Självklart finns det några husvagnar med fasta våningssängar som passar familjer. Bli inte heller frestad att köpa en tvåbäddsmodell med tanken att barn kan sova i förtältet. Om du inte bara tänker använda husvagnen på högsommaren är inte en förtält den varmaste platsen att bo på, och tanken på att sätta upp ett när regnet blåser i sidled en mörk natt är inte så tilltalande.

När du har hittat en layout, sätt en budget och glöm inte att tänka på extra saker som ett fritidsbatteri, vattenbehållare, gasflaskor och andra tillbehör (porslin etc.). Om du inte är ny i spelet har du redan de flesta av dem, men om du är nybörjare är det ett extra övervägande. Många återförsäljare i Sverige erbjuder det ena eller andra vid köpet.

Dragbilen

Därefter, men kanske viktigast av allt, måste du känna till din dragbils kapacitet och vikter. Tillverkare sätter bogseringsgränser, men dessa är inte nödvändigtvis säkra eller rekommenderade. De bestäms av ett antal tester av tillverkaren för att testa fordonets struktur och transmissionshållbarhet, saker som upprepade backstarter för att testa drivlinan. Vissa draggränser är ganska låga, särskilt för hybrid- eller helelektriska fordon, och dessa får under inga omständigheter överskridas.

På Transportstyrelsens hemsida finns information om vilka regler som gäller för att få koppla en husvagn till din bil, tryck här för att komma till Transportstyrelsens sektion om släpvagn och husvagn.

Köpa från en återförsäljare eller på en mässa?

Så, med allt det avklarat, och idéer om layout/budget satta, är det dags att börja leta på allvar. Om du är frestad att köpa på en mässa, försök att välja en återförsäljare som inte är så långt från ditt hem. Till skillnad från bilindustrin där du kan ta din nya bil till vilken återförsäljare som helst för allt arbete som ska utföras, så är de flesta så upptagna med sina egna kunder att de kommer att vägra ta på sig en husvagn som inte köpts av dem, och det är deras privilegium. De har ingen skyldighet. Med det i åtanke kommer alla besparingar som du kan göra på att köpa från en återförsäljare långt hemifrån kompenseras av den extra kostnaden för att ta tillbaka husvagnen för underhåll eller garantiarbete. Som sagt, försök ta reda på så mycket som möjligt om potentiella återförsäljare. Under årens lopp har Kay och jag använt en återförsäljare som är 100 km hemifrån. De har alltid gett utmärkt service. Vår förra husvagn köptes från en återförsäljare bara hälften så långt bort, men servicen var inte bra, så för vårt senaste köp har vi återvänt till vår favorithandlare även om de är längre bort.

Vad du än gör, skynda dig inte att köpa. Alla nya husvagnar ser underbara ut (särskilt på utställningar där de ofta har extra belysning och är ”klädda” för att se väldigt tilltalande ut), så läs på om både tillverkaren och återförsäljaren. Det finns ett antal webbplatser och forum som hjälper dig. Om du kan, ta med en erfaren vän eller familjemedlem som kan ha ett annat perspektiv och kanske kan påpeka saker som du saknar.

Sist men inte minst

När du har gjort beställningen, se fram emot leveransdatumet och de där superhelgerna som du kommer att ha i husvagnen. Nuförtiden lämpar sig de flesta husvagnar för helårsturer, speciellt de med Aldevärme! Vår första resa med den nya husvagnen var i december när temperaturen här i Storbritannien sällan kom över 0°C, och vi har precis kommit hem från några dagar med liknande temperaturer, och ändå var husvagnen så mysig.

 

Nigel Hutson


Nigel Hutson, en sann campare från Chesterfield, Derbyshire i England. Köpte sin första husvagn 1984 och har sedan dess turnerat i Storbritannien och kontinenten regelbundet tillsammans med sin fru Kay. Förutom att vara make är han även pappa och farfar.

Sedan han gick i pension från polisen 2011 har Nigel blivit en regelbunden bidragsgivare till olika husvagns- och husbilspublikationer, som ”någon som entusiastiskt skriver om sin hobby snarare än en journalist”. Nigel är också en ivrig musiker, tycker om att resa och har ett stort intresse för alla former av transportmedel… och han är ett Manchester City-fan.

 

Link copied