Campinginspiration

Mina favoritsaker med Alde värmesystem

Jag får ofta frågan om vad det är som gör Alde-systemet så speciellt och varför vi gillar det så mycket. Det finns inget snabbt svar eftersom det finns många anledningar.

Värmesystemet

Jag börjar med själva värmesystemet. Alde värmesystem har rykte om sig att vara en högkvalitativ produkt och för att ge en jämn värme i hela fordonet (husvagnen i vårt fall) och jag är glad att detta också är min personliga erfarenhet.

Jag har provat många husvagnar och husbilar genom åren, och även om jag aldrig skulle kritisera en konkurrents system, har jag ofta funnit att det finns ”kalla punkter”, områden som är mycket svalare än andra. Det har antagligen att göra med var värmeutloppen är placerade och säkert många andra faktorer, men eftersom Alde arbetar med tillverkarna från designstadiet till den slutliga konstruktionen, placeras konvektorerna och på precis rätt plats och eliminerar dessa ”kalla punkter”.

Detta gör att hela fordonet känns så mysigt även under de kallare tiderna på året.

Tystnaden

Sedan är det tystnaden. Jag har väldigt bra hörsel, ibland för bra, men jag kan inte höra värmesystemet alls i vår husvagn (jag lovar er att den fungerar!). Det betyder att den kan stå igång under natten utan att störa vår sömn.

Smarta inställningar

Eftersom jag gillar prylar älskar jag det faktum att Aldes system kan utökas med tillbehör och att det finns så mycket man kan göra med manöverpanelerna, speciellt den senaste 3030. Kay måste ha ett riktigt mörkt rum på natten (ingen stjärnskådning genom ett takfönster för mig då!), så vi har upptäckt att när vi använder nattinställningen kan vi stänga av skärmen (men en enda knapptryckning tänder den tillfälligt om det skulle behövas).

Detta leder mig till de olika inställningarna. Inte bara är nattinställningen (night mode) väldigt användbar för att stänga av skärmen, utan även för att justera temperaturer och om varmvattenberedaren är på eller av. Med nattinställningen sköts dessa inställningarna helt automatiskt.

Sedan finns det funktionen fördröjd start (delayed start). Du kan stänga av värmen när du går ut för dagen och ställa in den att starta igen vid en förutbestämd tid. På så sätt slösar du inte med gas/el, men husvagnen är härlig och varm när du kommer tillbaka.

Massor med tillbehör

Tillbehörsmässigt har jag lagt till en batteri back-up som bibehåller klockinställningen på manöverpanelen om fritidsbatteriet kopplas bort, så att du inte behöver ställa in manöverpanelen varje gång du kommer till en camping, och jag har även lagt till en extern temperatursensor som hjälper systemet att arbeta mer effektivt, vilken dessutom låter dig se hur kallt det är ute medan du kopplar av i värmen inuti.

Vår husvagn kom med en belastningsvakt, men jag har tidigare eftermonterat dem på mina husvagnar. Dessa kan ställas in för att undvika att säkringen löser ut om du oavsiktligt slår på något som vanligtvis i kombination med Alde-systemet skulle lösa ut strömmen.

Uppmärksam personal

Jag skulle kunna fortsätta, men jag tror att du förstår hur jag känner vid detta laget. Jag kan dock inte avsluta utan att nämna Aldes fantastiska service. Det är så lugnande att höra (och det gör jag!) att när någon har kontaktat Alde med ett problem (det kan vara något så enkelt som en inställning) har detta oftast lösts genom ett snabbt telefonsamtal.

Alde är verkligen “King of Comfort”!

Nigel Hutson


Nigel Hutson, en sann campare från Chesterfield, Derbyshire i England. Köpte sin första husvagn 1984 och har sedan dess turnerat i Storbritannien och kontinenten regelbundet tillsammans med sin fru Kay. Förutom att vara make är han även pappa och farfar.

Sedan han gick i pension från polisen 2011 har Nigel blivit en regelbunden bidragsgivare till olika husvagns- och husbilspublikationer, som ”någon som entusiastiskt skriver om sin hobby snarare än en journalist”. Nigel är också en ivrig musiker, tycker om att resa och har ett stort intresse för alla former av transportmedel… och han är ett Manchester City-fan.

Link copied