Underhåll av värmepannan

Ditt Alde värmesystem: en sommarguide

En guide för att se efter ditt Alde värmesystem så att du kan njuta av total komfort under de varmare månaderna.

Att använda ditt Alde värmesystem under sommaren

Välkommen till ytterligare en upplaga av våra säsongsguider till ditt Alde värmesystem. I detta avsnitt kommer vi leda dig genom vad du behöver göra för att hålla ditt värmesystem i toppskick under de varmare månaderna.

Att sommaren är på intågande betyder inte att man stänger av värmesystemet till den kalla säsongen kommer tillbaka –  för oavsett om du reser till kallare klimat eller sommaren eller du önskar ha lite extra värme eller har en Augusti med mildare värme, så finns det mycket du kan göra för att bibehålla en optimal temperatur.

Varmt vatten utan värme

Du kommer troligtvis vilja njuta av en varm dusch under en sommardag, men utan att behöva slå på värmesystemet i fordonet endast för detta. Det finns ett enkelt sätt att värma upp vatten utan centralvärme:

Använd din Alde Manöverpanel, sätt din önskade temperatur till 4 grader under omgivningens temperatur. Detta stänger av centralvärmen och stoppar glykolvätskan från att cirkulera runt och värma upp hela rummet eller fordonet. Nu kan du njuta av varmt vatten utan att använda centralvärmen.

Använda din Alde Manöverpanel

Våra manöverpaneler är lätta att använda, och vi har skapat ett par snabbguider för att ge dig något att kika på, om du skulle behöva det:

Bibehålla hög komfort

En god natts sömn är alltid viktigt, men under sommaren kan det vara svårt att finna den idealiska temperaturen. Om det är för varmt, kanske du vaknar och öppnar fönstren för svalka, men efter ett par timmar kommer temperaturen ha sjunkit för mycket och du vaknar nästa gång och fryser. Med vår natt- och dagautomatik kan du sätta den perfekta temperaturen för alla tider på dygnet. Du kan sätta rummet att vara varmare på dagen och svalare på natten, eller tvärtom.

Om du vill ha ett svalare rum på natten, kan du använda den normala inställningen för att sätta en ”standardtemperatur” för dagen, sedan sätta en svalare temperatur i nattläget (Night Mode) som exempelvis börjar vid nio och slutar klockan sex. Vid klockan sex kommer temperaturen börja gå tillbaka till normal.

Kanske är det så att du lämnar din husvagn eller husbil för ett tag och vill komma tillbaka till ett svalare fordon, då kan du sätta dagautomatik att gå parallelt med den normala inställningen och/eller nattläget. Om du åker iväg mellan kanske 10:00 – 15:00, till exempel, då kan du ställa dagautomatik under de timmarna för att hålla en lägre temperatur så att ni undviker att komma tillbaka till en varm husvagn. Utanför dessa timmar, kommer din valda temperatur/inställningar för normalt respektive nattläget gälla.

Om du använder nattläget och dagläget tillsammans med den normala inställningen, är det viktigt att notera att man bör ha minst en timme normal inställning mellan natt- och dagläge. Annars kommer lägena överlappa och inte fungera. Det är också viktigt att säkerställa att klockan i Alde manöverpanel är korrekt inställd för att säkerställa att inställningarna infaller på rätt tider.

Fylla upp systemet

Ditt centralvärmesystem innehåller minst 12 liter av glykolvätska och vätskenivån måste vara minst 1 cm över min.-markeringen på glykolkärlet. Om nivån är under denna märkning, då kan du toppa upp.

Om glykolvätskan i ditt system är mangenta i färgen, då kan du toppa upp med Aldes glykolvätska. Om glykolvätskan inte är mangenta, är det rekommenderat att du toppar upp med en liten mängd destillerat vatten som en tillfällig lösning inför att sedan byta ut glykolvätskan med en vätska godkänd av Alde.

Följande glykolvätskor är godkända av Alde:

  1. Alde Premium G12 EVO Antifreeze

Ersätta glykolvätskan

Du bör ersätta din glykolvätska med intervaller på fem år. Den mest effektiva metoden för att byta ut glykolvätskan är att spola ut den gamla med den nya eller med rent vatten om du spolar igenom systemet.

En Alde Service Partner kan assistera med att ersätta glykolvätskan. Tryck här för att hitta din närmsta Alde Service Partner.

Vi hoppas att du finner dessa tips hjälpsamma för att använda och ta hand om ditt Alde värmesystem under sommaren. Du kan hitta mer information under vår sektion med frågor och svar, men om du har några fler frågor, kontakta oss redan idag.

Varma hälsningar, Alde

Link copied